Razlika između srebra, bijelog zlata i platine

srebro bijelo zlato platina

Srebro, bijelo zlato i platina mogu izgledati veoma slično, međutim, veoma se razlikuju u sastavu. Najjeftinija varijanta od ova tri „bijela“ metala je Sterling srebro ili srebro 925. Sastoji se od 92,5 % srebra i 7,5 % drugih metala. Tokom vremena potamni, ali redovnim održavanjem može poslužiti kao dobra alternativa platine i bijelog zlata zbog niže cijene.

 

Bijelo zlato je legura (mješavina) čistog zlata i drugih metala koji djeluju da ono ne izgleda žuto. Najčešće se legira s plemenitim i običnim metalima (paladijem, niklom uz malo bakra i cinka). Često se koristi u kombinaciji s dragim kamenjem. Prilično je izdržljivo tokom vremena. Za razliku od srebra, ne tamni i ima dobar sjaj. Međutim, mnogo je skuplje od čistog srebra.

 

Mnogi nepoznavatelji plemenitih metala često miješaju platinu i bijelo zlato. Međutim, platina je prirodno bijeli metal koji se izrađuje u čistoći od 95% čiste platine u nakitu. To je najteži i najizdržljiviji bijeli metal i često se bira za izradu prstenja. Hipoalergena je pa joj zbog toga ponekad pribjegavaju oni osjetljivi čak i na zlato. Zbog vrlo ograničenih izvora platine, njena je cijena viša od cijene zlata.