O Nama

ZLATARSKO–JUVELIRSKA RADNJA FAHRUDIN SOFIĆ & ELMIR ŠEHIĆ

Zlatarsko–Juvelirska radnja Fahrudin Sofić & Elmir Šehić njeguje prepoznatljiv stil u dizajniranju i izradi nakita. Njihovo porodično i lično ikustvo je utemeljeno na bogatoj bosanskoj zlatarskoj tradiciji i dugo je skoro jedno stoljeće.

Kao dio porodične tradicije, Fahrudin Sofić je u najranijem djetinjstvu iskazao interes za izradu nakita. Njegov kreativni talent je uočen već u ranoj mladosti. 50-tih godina prošlog stoljeća započinje razvoj svojih umjetničkih i majstorskih sposobnosti. Uči od najboljih zlatara koji su svoje umijeće stekli prenošenjem znanja sa koljena na koljeno. U godinama koje slijede, a koje traju i do današnjeg dana, obogaćuje svoje kako umjetničko, tako i majstorsko iskustvo.

Usavršavajući se u Švedskoj, u jednoj od najstarijih zlatarskih firmi sa tradicijom dugom 230 godina, nakitu je udahnuo duh istoka te je njegov prepoznatljiv stil krunisan prvim nagradama za dizajn i izvedbu na Skandinavskim izložbama u Helsinkiju. U svojim kreacijama gospodin Sofić isprepliće sjaj i raskoš 1001 noći i čistoću linija skandinavskog dizajna.

Njegov samostalni rad u Sarajevu traje već 45 godina. Dobio je brojna priznanja od kojih izdvajamo narudžbu za izradu Medalje mira uručene predsjedniku SAD-a, Bill Clinton-u i poklon Papi Pavlu II prilikom njegove posjete Sarajevu. Naš nakit se nalazi i u bogatoj Vatikanskoj riznici. Uprkos brojnim priznanjima, najveće od svih je stalni interes uvažene klijentele za nakit i njihova dugogodišnja vjernost.

Tradicionalnu ljepotu dizajna u nakitu naše Zlatarske kuće prepoznao je UNESCO, te rukotvorinama dao značaj kulturnog naslijeđa naše zemlje.

Zlatara Sofić
Gazi Husrev-begova 53 Sarajevo 71000, Bosna i Hercegovina

zlatara sofic
TRADICIONALNI NAKIT

Vođeni stalnom željom za njegovanjem tradicije, kako u dizajnu i izradi, tako i nošenju nakita u Bosni i Hercegovini, isti izrađujemo onako kako se to radilo prije više od jednog stoljeća, pa do danas. U izboru motiva, plemenitih metala, dragog i drugog kamenja te načinu izrade nesumnjivo najsnažniji uticaj imala je bečka škola izrade nakita.

Nakit izrađujemo od 14kt zlata. Fasung u kome je smješteno kamenje je od čistog srebra finoće Ag 999/1000. Kamenje koje ugrađujemo u nakit su najčešće cirkoni ili kombinacija cirkon, rubin, spinel i swarogreen.

Po želji kupca nakit može biti urađen od 18kt zlata, te sa briljantima, dijamantima, rubinima, safirima, smaragdima i drugim dragim kamenjem u različitim kombinacijama.

ORIGINAL SARAJEVO QUALITY

Zlatarsko-juvelirska radnja „Fahrudin Sofić & Šehić Elmir“ posjeduje certifikat „Original Sarajevo Quality“ koji se dodjeljuje autentičnim sarajevskim zanatlijama.

Zahvaljujući oznakama „Original Sarajevo Quality“, turisti koji posjećuju Sarajevo će moći razlikovati autentične baščaršijske zanatske proizvode od onih uvezenih sa strane.