Dijamanti

dijamanti

Dijamanti su najčvršći minerali u prirodi. Oni su neuništivi zbog čega je osmišljen i najpoznatiji marketinški slogan vezan za dijamante: „Dijamanti su vječni“. Kada se dijamant u svom prirodnom stanju izvadi iz zemlje, on uopće ne podsjeća na blistave dragulje koji se nalaze u nakitu. Tek nakon brušenja dijamanta u različite oblike, dobijemo izgled po kakvom ga mi prepoznajemo.

Zabluda je da se vrijednost jednog kamena određuje samo po njegovoj veličini. Da bi se lakše mogla odrediti cijena i vrijednost, stručnjaci koriste sljedeći sistem koji se sastoji od početnih slova C – 4C: sječenje (cut), veličine (carat), njegove boje (colour) i čistoće (clarity).

Dijamantski nakit se rijetko izrađuje isključivo od dijamanata. Najčešće se kombinuje sa nekim plemenitim metalima kao što su bijelo i žuto zlato te platina. Najpopularniji dijamantski nakit su prsteni i naušnice, a nakon toga slijede i ogrlice od plemenitog metala sa privjeskom. Postoji mnogo oblika u koje se dijamant može sjeći. Svaki od njih je drugačiji i jedinstven po svojim karakteristikama i ljepoti.

Nakit ima moć da bude baš ono što Vas ili Vašu odjevnu kombinaciju čini jedinstvenom. Riječ “dijamant” dolazi od grčke riječi “adamas”, što znači neukrotiv, nesavladiv. Budi dama – nesavladiva i istrajna u svojim namjerama, uz dijamante Sofić!