Savjeti

KAKO ODREDITI VELIČINU PRSTENA?

KAKO ODREDITI VELIČINU PRSTENA?

Veličina burme na prstenu označava se brojem, ali negdje i slovom. Kod nas se najčešće veličina prstena označava brojem koji u stvari predstavlja obim prsta npr 48 do 70mm, što odgovara talijanskim oznakama od 8 do 30 koje su takođe u primjeni.

Neke žene pa i muškarci znaju veličinu prstena, ali nije loše provjeriti. U različito doba dana veličina može biti različita. Takođe i za vrijeme hladnijih ili toplijih dana u godini.

Postoji više načina:

  • Izmjeriti linijarom, trokutom i sl. unutrašnji promjer nekog prstena koji se nosi i koji veličinom odgovara.
  • Od običnog staniola (aluminijske folije) savijanjem napraviti trakicu širine 2,5-3mm, omotati oko prsta i označiti početnu i krajnju tačku. Ispružiti i izmjeriti udaljenost između dvije tačke.
  • Najsigurniji način je izmjeriti veličinu prstena koji se nosi i koji odgovara ili veličinu prsta kod najbližeg zlatara.
sofic-velicina-prstena
Veličine prstena

KAKO OČISTITI ZLATNI NAKIT?

KAKO OČISTITI ZLATNI NAKIT?

S obzirom da je nakit u stalnom dodiru s kožom, na njemu se nakupljaju mrtve stanice i masnoća te ga je potrebno redovno čistiti. Zlato ne gubi boju, ali se može lako isprljati. Za popravke i čišćenja se možete obratiti i zlatarima, ali ako je riječ samo o uklanjanju nakupljenih nečistoća i vraćanju sjaja, to možete uraditi i sami kod kuće.

Potopite nakit u pjenu sode bikarbone i ostavite ga da stoji 15ak minuta. Svaki komad nakita očistite mekom četkicom za zube. Veoma je važno ne četkati nakit čvrstim čekinjama jer mogu izgrebati njegovu površinu. Ukoliko želite, možete kupiti i specijalnu četku za ovu namjenu, ali i obična četkica će riješiti problem. Nakon 15 minuta, pojedinačno isperite svaki komad nakita toplom vodom i ostavite ga na pamučnu krpu da se prosuši. Nemojte izlagati tek očišćen nakit direktno na sunce.

Savjetujemo Vam da nakit ne izlažete različitim hemikalijama – sapunicama, kremama, sredstvima za čišćenje itd. Iz tog razloga predlažemo da nakit skinete za vrijeme tuširanja, kupanja u moru, bazenu i da skidate prstenje tokom pranja ruku i obavljanja kućanskih poslova.

savjet-za-ciscenje-nakita