Videos

Drago kamenje

dragokamenje

Kriteriji koji su nekada pravili razliku između dragog kamenja i drugih, običnih materijala su bili ljepota i popularnost. Danas, postoje tri faktora koja određuju dragi kamen i njegovu vrijednost:

– Ljepota: Materijal mora imati određenu karakteristiku u svom izgledu koja ga čini drugačijim od ostalih (boja, optičke karakteristike itd.)

– Otpornost: Materijal mora biti dovoljno otporan da preživi svakodnevnu upotrebu, tj. da ima zadovoljavajući nivo tvrdoće, čvrstoće i stabilnosti. Obično se mekše drago kamenje ne stavlja u nakit već služi kao ukras za kućne predmete ili se koristi u neku drugu svrhu.

– Rijetkost: Što je kamen rijeđi, njegova vrijednost je veća. Ukoliko se neki materijal nalazi svugdje oko nas, ne bi se mogao nazvati dragim kamenom zbog njegove rasprostanjenosti.

Popularno drago kamenje:

Dijamant: Riječ “dijamant” dolazi od grčke riječi “adamas”, što znači neuništiv, neukrotiv, nesavladiv. Dijamanti su najčvršći minerali u prirodi.

Safir: Simbolizuje mudrost, čistoću, čednost i poštenje jer njegova plava, čista, prozirna boja Safir vezuje za nebo i svjetlost.

Rubin: Rubin je oduvijek cijenjen kao magični kamen, prvenstveno zbog svoje crvene boje. Na njega se gleda kao na „kamen života“.

Smaragd: Simbolizira izobilje i unutrašnju ljepotu koja nije materijalno opipljiva. U mnogim kulturama su mu se pripisivale različite moći. Donosi sreću i blagostanje.

Opal: Poznat je po neobičnom prelamanju svjetlosti, zbog čega izgleda kao da mijenja boje pri pomijeranju. Opal je kamen zaštite, vjernosti i odanosti.

Topaz: Topaz je simbol mudrosti, prijateljstva, ljubavi, iskrenosti, nježnosti i čistoće. Donosi ljubav i životnu radost.

Tirkiz: Simbol je ljubavi i bogatstva, poznat kao moćan iscjeljujući kamen jer ubrzava ozdravljenje. Kao kamen ravnoteže pruža snagu i sigurnost.

Ćilibar: Ćilibar je kamen čišćenja i dinamike. Budi životnu radost, donosi svjetlost i toplinu. Privlači ljubav, stimuliše sreću i zadovoljstvo.